Uusiin yrityslainoihin 3 kuukauden lyhennysvapaa maksuohjelman alkuun veloituksetta.

Perhe | Onko yrittäjyys ja perheen perustaminen mahdoton yhtälö?

Perheen perustaminen ja yrittäjyys kuulostaa vähintäänkin haastavalta yhdistelmältä. Varsinkin, jos kyseessä oleva yrittäjä on tuleva äiti. Miten yritys pyörii, kun yrittäjä jää äitiyslomalle, synnyttää ja jää pienen vauvan kanssa kotiin, kuka työt tekee silloin?

Perheen perustaminen ja yrittäjyys kuulostaa vähintäänkin haastavalta yhdistelmältä. Varsinkin, jos kyseessä oleva yrittäjä on tuleva äiti. Miten yritys pyörii, kun yrittäjä jää äitiyslomalle, synnyttää ja jää pienen vauvan kanssa kotiin? Kuka hoitaa hommat silloin? Vai voiko äiti edes ajatella jäävänsä vauvan kanssa kotiin? Entä vauva-ajan jälkeen - onnistuuko yrittäjyys ja lapsiperhearki?

Näitä kysymyksiä on varmasti moni yrittäjä miettinyt. Tässä kuitenkin teille hyviä uutisia - yrittäjyys on mahdollista saada toimimaan myös hektisen lapsiperhearjen kanssa.

YKSITYISYRITTÄJÄ KOLMEN PIENEN LAPSEN KANSSA KOTONA

30-vuotias pesulayrittäjä mietti näitä samoja asioita viitisen vuotta sitten, kun perheen perustaminen alkoi tuntua mielekkäältä. Paljon pelkoja ja epäluuloja siitä, mitä raskaus ja vauva-arki toisivat tullessaan, ja miten kukaan muu voisi hoitaa arkiset johtotehtävät pesuloissa - kenelläkään yrityksen työntekijöistä ei vaadittavaa osaamista siinä vaiheessa nimittäin löytynyt. Ja riittäisikö aika hallinnollisten asioiden hoitoon vauva-arjen lomassa?

Yrittäjä myös halusi tulevien lastensa olevan mahdollisimman pitkään kotihoidossa, mutta onnistuisiko tämä yksityisyrittäjältä.

Tällä hetkellä kyseisellä pesulayrittäjällä on kolme lasta. Vanhin heistä on nyt neljävuotias, nuorin vasta muutaman kuukauden. Äiti on ollut lasten kanssa koko ajan kotona. Hallinnolliset asiat hän on hoitanut kotoa käsin aina mahdollisuuden tullen, pesulaan hän palkkasi uutta henkilökuntaa ja perehdytti vanhaa. Toki helppoahan tämä ei ole ollut, ja vastoinkäymisiä matkan varrella on ollut. Mutta pesula on edelleen toiminnassa, äiti järjissään ja muukin perhe tyytyväisenä.

LAPSIPERHEARJEN JA YRITTÄJYYDEN HAASTEET

Suurimpina haasteina hän on kokenut johtotason asioiden delegoinnin. Vaikka työntekijöihinsä luottaa, asioiden kunniakas hoitaminen vaatii perehdyttämistä ja kokemuksen karttumista. Kun itse on aina hoitanut asiat omalla tavallaan, on ohjaksista vaikea päästää irti.

Pikku hiljaa luottamus kuitenkin kasvoi ja asiat alkoivat hoitumaan. Muutamat äkilliset henkilöstövaihdokset hankaloittivat asioita, mutta niistäkin selvittiin. Tämä opetti hänelle, että on tärkeää, ettei yritykselle tärkeä tietotaito ole vain yhden henkilön takana. Näin tärkeä osaaminen ei lähde pois yrityksestä silloinkaan, kuin yksi henkilö syystä tai toisesta pois yrityksestä lähtisikin.

YRITTÄJYYS LUO VASTAPAINOA JA JOUSTAVUUTTA

Jokainen yritys ja yrittäjä on erilainen, joten mitään yleispätevää linjausta siitä, miten perhe-elämä ja yrittäjyys lähtee rullaamaan, on toki vaikea antaa. Pesulayrittäjälle yrittäjyys on tuonut myös sopivaa vastapainoa lasten kanssa touhuamiseen kotona. Välillä on päässyt irtautumaan vaipanvaihdosta, ruoanlaitosta ja leikeistä - päässyt tekemään aikuisten juttuja, haastamaan myös omia aivojaan. On ollut myös hienoa, kun töitä voi tehdä muutamia tunteja silloin tällöin, ei heti täysiä päiviä.

Joskus yrittäjyys voi tosiaan tarjota jopa joustavammat mahdollisuudet yhdistää perhearki kuin muiden alaisuudessa tehtävässä ansiotyössä. Yrittäjällä on usein mahdollisuus vaikuttaa omiin työaikoihinsa, mikä voi jopa mahdollistaa lapsen pitämisen kauemmin kotihoidossa. Yrittäjä voi rytmittää työtään niin, että kun toinen vanhempi on töissä, hän hoitaa lasta, ja taas toisin päin. Toki aina tämä ei ole mahdollista.

Tässä vielä muutama neuvo perheellisille yrittäjille:

  1. Anna itsellesi oikeus käyttää lastenhoitajaa ja hyödynnä tukiverkostoa.
  2. Sovi vaikka naapurin äidin kanssa vaihtuvista lastenhoitovuoroista.
  3. Delegoi, delegoi ja delegoi. Kaikkea ei tarvitse - eikä edes kannata hoitaa itse.

Anna aikaa myös itsellesi!

Kiinnostuitko yrityslainasta?

Pyydä maksuton lainatarjous ja saat yritykselle räätälöidyn lainatarjouksen viipymättä. Temme lainatarjouksen tyypillisesti jo tunnissa.

Saat tarjouksen tiedot sähköpostitse ja lainatarjous on tarkasteltavissa ja hyväksyttävissä lainaportaalissamme. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen laina siirretään yrityksen tilille aina välittömästi.

Pyydä lainatarjous