Uusiin yrityslainoihin 3 kuukauden lyhennysvapaa maksuohjelman alkuun veloituksetta.

Laina toiminimelle – kaikki mitä yrittäjän tulee tietää

Laina toiminimelle voi usein olla merkittävässä roolissa liiketoimintaa kehittäessä. Lainan avulla toiminimiyrittäjä voi esimerkiksi palkata lisää työvoimaa, hankkia kalustoa ja rahoittaa tilauksia. Monesti yrittäjällä on kuitenkin lainaan liittyen monenlaisia kysymyksiä. Tämän blogikirjoituksen tarkoituksena on vastata yleisimpiin toiminimiyrittäjiä askarruttaviin kysymyksiin.

Toiminimiyrittäjiä eli yksityisiä elinkeinonharjoittajia on Suomessa paljon ja toiminimi onkin Suomen yleisin yritysmuoto. Noin 49 % Suomessa toimivista yrityksistä on yritysmuodoltaan toiminimiä ja tästä syystä se on myös yksi eniten lainaa hakevista yritysmuodoista.

Jatkamalla lukemista saat tietää miten yrityslainat toiminimiyrittäjälle toimivat, mitkä tekijät vaikuttavat lainansaantiin ja millaisin ehdoin toiminimiyrittäjän on mahdollista saada yrityslainaa. Laina toiminimille ei ole kuitenkaan ainoa mahdollinen ratkaisu. Lopussa kerromme myös mitä muita rahoitusvaihtoehtoja toiminimiyrittäjällä on.

Voiko toiminimi hakea yrityslainaa?

Kyllä. Toiminimi voi hakea yrityslainaa. Oli toiminimi sitten vasta perustettu tai jo jonkin aikaa toiminnassa ollut, voi toiminimiyrittäjä hakea yrityslainaa ja käyttää lainan yrityksen kehittämiseen. Kassavirran tasaus on yksi yleisimmistä toiminimiyrittäjien lainan käyttökohteista. Yrityksen likviditeetti saattaa monesti tarvita vahvistusta, kun juoksevat kulut pitää maksaa, mutta myynti ei ole vielä normalisoitunut.

Muita yleisimpiä toiminimiyrittäjien lainan käyttökohteita ovat:

 • Laitteiden ja koneiden hankinta

Yllättävän moni toiminimiyrittäjä tarvitsee laitteita ja koneita liiketoimintansa pyörittämiseen. Nämä hankinnat voivat joskus olla kalliita ja tulla yllättäen. Yrityslainan avulla toiminta saadaan taas hyvin käyntiin ja lainan voi maksaa pois erissä ilman liian suurta painetta.

 • Henkilökunnan palkkaus

Toiminimiyrittäjälle sattuu varmasti myös tilanteita, kun kädet eivät riitä ja on palkattava lisäkäsiä laadun ylläpitämiseksi tai kiireestä selvitäkseen. Yksinyrittäjä saattaa näissä tilanteissa kuitenkin kohdata haasteita, sillä palkat täytyy maksaa ennen kuin työ on välttämättä vielä tuottanut tulosta. Näissä tilanteissa laina toiminimelle voi olla hyvä ja toimivin ratkaisu.

 • Varaston täydentäminen ennen ruuhkaisempaa sesonkia

Kun toiminta on sesonkiluonteista, voi hiljaisen ajan jälkeen olla haastavaa saada varasto kuntoon ennen sesongin alkua. Yrityslainan avulla varaston täydentäminen tai tilausten rahoittaminen onnistuu nopeasti ja lainan voi maksaa pois vaikka jo heti sesongin alettua.

 • Täydennettävänä osana suuremmalle pankkilainalle

Yrityslaina on hyvä vaihtoehto silloinkin, kun yrittäjä haluaa täydentää pankista haettua isompaa yrityslainaa ja saada kaikki tarvittavat rahat kasaan nopeasti.

Jos mietit vielä voitko juuri sinä hakea lainaa toiminimellesi, tässä yksi käytännön esimerkki tilanteesta, jolloin laina toiminimelle on hyvä rahoitusratkaisu.

Rakennusalan toiminimiyrittäjä on saanut uuden toimeksiannon, mutta toisen asiakkaan maksua aikaisemmin suoritetusta urakasta ei ole vielä saatu. Jotta yrittäjä voi ottaa uuden toimeksiannon vastaan ja työmaa saadaan käynnistettyä mahdollisimman pian, ottaa yrittäjä nopean yrityslainan tarvike- ja materiaalihankintoja varten. Yrittäjä pääsee maksamaan yrityslainaa takaisin jo parin seuraavan kuukauden aikana, kun asiakas maksaa palkkion aikaisemmin suoritetusta urakasta.

Yrityslainan tärkein hyöty toiminimiyrittäjälle siis on se, että projektien ei tarvitse seisoa paikallaan puuttuvan rahoituksen vuoksi. Etenkin korona-aikana edellä mainittu tilanne voi olla ajankohtainen monelle yrittäjälle.

Miten laina toiminimelle toimii?

Laina toiminimelle toimii samalla tavalla kuin yrityslaina osakeyhtiölle tai muille yritysmuodoille. Toiminimi voi hakea yrityslainaa pankista, mutta monesti se voi olla haastavaa, jos yrityksen toiminta on vasta alkanut tai pankkilainan vaatimia vakuuksia ei ole. Vähänkään isompi rahoituserä pankista vaatii aina vakuuksia eli omaisuutta takaisinmaksun pantiksi. Laina toiminimelle on mahdollista saada myös ilman vakuuksia.

Me Kasvurahoituksella tarjoamme nopean ja vaivattoman vaihtoehdon pankin yritysrahoitukselle. Lainanhakuprosessi vie vain muutaman minuutin ja käsittelemme hakemuksesi mahdollisimman pian, jopa tunnin sisällä hakemuksen jättämisestä. Tämä ei sido sinua mihinkään, vaan voit lainatarjouksen saatuasi harkita hyväksytkö sen. Lainatarjouksen hyväksyttyäsi maksat velan takaisin maksusuunnitelman mukaisesti. Saat maksusuunnitelmasta lisää tietoa saatuasi lainatarjouksen. Me kerromme selkeästi ja läpinäkyvästi rahoituksen kustannukset ja mikäli sinulla jää kysyttävää, asiakaspalvelumme on aina käytettävissäsi.

Voit hakea yrityslainaa tästä.

Lainansaantiin vaikuttavat tekijät

Lainansaantiin vaikuttavat tekijät vaihtelevat riippuen lainantarjoajasta. Siitä huolimatta monet lainantarjoajista ottavat huomioon seuraavia asioita:

 • Mikä on toiminimesi luottoluokitus
 • Ovatko henkilökohtaiset luottotietosi kunnossa
 • Mikä on toiminimesi liikevaihto
 • Kuinka pitkään toiminimesi on ollut toiminnassa

Kun toiminimiyrittäjä hakee lainaa, tehdään toiminimelle luottoluokitustarkastus. Tämä auttaa lainantarjoajaa arvioimaan lainaamiseen liittyvät riskit sekä määrittämään lainaehdot, joilla lainaa voidaan tarjota. Korkein luottoluokitus on AAA, jolloin lainaan liittyy vähäinen luottoriski. AA puolestaan tarkoittaa luottokelpoisuudeltaan hyvää yritystä, jolloin luottoriski on keskimääräistä pienempi. B ja C-kirjaimin merkityt yritykset tarkoittavat suurempaa luottoriskiä. Voit lukea luottoriskiluokituksesta enemmän täältä.

Toiminimiyrittäjä ei ole itsenäinen oikeushenkilö eli toiminimen varat ja velat eivät ole erillään sitä pitävän henkilön varoista ja veloista. Tämän vuoksi sinun omat luottotietosi vaikuttavat lainan saantiin ja luottotietosi tarkistetaan lainanhaun yhteydessä. Tiesitkö, että voit halutessasi tarkistuttaa omat luottotietosi Asiakastiedon Omatieto-palvelussa verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Käyttämällä palvelua saat ajankohtaista tietoa omista luottotiedoistasi ennen kuin lähetät hakemuksen. Jos luottotietosi ovat kunnossa, on hyviin todennäköistä, että laina toiminimellesi onnistuu.

Me Kasvurahoituksella myönnämme lainaa toiminimiyrittäjille seuraavin ehdoin:

 • Yrityksen omistajat asuvat Suomessa
 • Toiminimiyrittäjällä on suomalainen pankkitili
 • Toiminimen fyysinen osoite on Suomessa

Liikevaihtoon perustuvaa ehtoa meillä ei ole eli myös pienempää liikevaihtoa tekevä toiminimi voi hakea yrityslainaa kauttamme. Ehtoa myöskään sille, kuinka pitkään yritys on ollut toiminnassa ei ole, toisin kuin monilla muilla vakuudetonta yrityslainaa myöntävillä lainantarjoajilla.

Toiminimiyrittäjien liiketoimintaa koskevat tiedot eivät ole löydettävissä samaan tapaan kuin osakeyhtiöiden julkiset tilinpäätöstiedot ja muut tunnusluvut, jonka vuoksi tietojen tarkistaminen voi olla haastavampaa lainantarjoajan näkökulmasta. Me Kasvurahoituksella pyydämme kaikilta yli 10 000 euron lainahakemuksen tehneiltä yrityksiltä kirjanpitolaskelmat. Usein pyydettävä laina toiminimelle on tätä summaa pienempi, jolloin kirjanpitolaskelmia ei tarvita. Alle 10 000 euron lainahakemuksissa edellä mainitut liitteet voidaan korvata kassavirtalaskelmalla, jonka käyttöön yrittäjä voi antaa kertaluontoisen luvan helposti sähköpostiin saatavan linkin kautta.

Lainan määrä toiminimelle

Mitä suurempi toiminimen liikevaihto on, sitä suuremman yrityslainan toiminimi voi saada. Lainattavan rahan määrään vaikuttaa myös yrityksen ikä ja aikaisempi maksukäyttäytyminen. Jos aikaisempia merkintöjä ei ole, voi toiminimiyrittäjä saada suuremmankin lainan. Usein laina toiminimelle on 2000–50 000 euroa, mutta tätäkin suurempia lainoja on myönnetty.

Kun haet lainaa toiminimelle, voit valita haluamasi lainasumman ja –ajan. Mikäli näyttää siltä, että me Kasvurahoituksella emme voi hyväksyä lainahakemustasi sellaisenaan, olemme mahdollisesti sinuun yhteydessä ja ehdotamme sinulle sopivampaa ratkaisua.

Lainan maksuaika toiminimelle

Maksuaikaa on usein mahdollista saada 1–24 kuukautta. Tätä pidempiä laina-aikoja ei ole tarjolla kuin pankeissa. Lue täältä lisää miksi yrityslaina pankista ei enää kannata.

Toiminimiyrittäjän lainan kulut

Lainan kulurakenne riippuu lainantarjoajasta. Joillakin lainantarjoajilla kulut voivat koostua kuukausikorosta, aloitusmaksusta, tilinhoitomaksusta tai näiden yhdistelmästä.

Me Kasvurahoituksella kerromme lainan kulut läpinäkyvästi ja selkeästi, jotta sinun on helppo hahmottaa kokonaiskustannukset ja kuukausierän sekä sen, mistä kulut koostuvat. Kasvurahoituksen yrityslainan maksuerä koostuu pääoman lyhennyksestä sekä korko-osuudesta ja koron osuus pienenee maksuohjelman edetessä. Yrityslainassa ei ole avaus-, tilinhoito- tai kuukausimaksuja. Me emme myöskään peri ylimääräisiä maksuja jäljellä olevan lainapääoman ennenaikaisesta takaisinmaksusta. Lisäksi yrittäjällä on mahdollisuus käyttää yrityslainoihimme lyhennysvapaita 1–3 kuukautta kuluttomasti aina laina-ajan alussa.

Muut toiminimiyrittäjän rahoitusvaihtoehdot

Yrityslaina on yleisimmin käytetty rahoitusvaihtoehto. On kuitenkin olemassa myös kaksi muuta hyvää rahoitusvaihtoehtoa, luottolimiitti sekä laskurahoitus.

Luottolimiitissä sovitaan yhdessä luottoraja, johon saakka toiminimiyrittäjä voi käyttää limiittiä joustavasti tarpeidensa mukaan. Nostoja voi tehdä vapaasti joko kerralla tai pienemmissä osissa, eikä yrittäjän tarvitse aina tarpeen yllättäessä hakea uutta lainaa.

Laskurahoitus puolestaan tarkoittaa, että yrityksen laskusaatava rahoitetaan ja voit tulouttaa saatavaerän välittömästi. Rahoituspalvelun avulla voit nopeuttaa kassankiertoa edullisesti ja vaivattomasti ilman yrityslainaa. Yritys voi rahoittaa useamman laskun kerralla, mutta myös yksittäisen laskun rahoittaminen on mahdollista. Laskurahoitus on hyvä vaihtoehto esimerkiksi omien laskujen maksuun, joissa eräpäivä on lähestymässä, mutta yritys ole vielä saanut maksua asiakkaalta jo tehdystä työstä.

Mikäli mietit vielä mikä vaihtoehto olisi juuri sinun toiminimellesi sopivin, me autamme mielellämme. Ota meihin yhteyttä puhelimitse 09 6829 8003 tai sähköpostitse asiakaspalvelu@kasvurahoitus.fi.