
23.2.2022
Myyntisaamisten kiertoaika – miten sitä voi nopeuttaa?
Pienet yritykset jäävät valitettavan usein isojen yritysten jalkoihin maksuajoista neuvotellessaan ja monissa pk-yrityksissä myyntisaamisten kiertoaika on liian pitkä. Tässä kirjoituksessa kerromme tarkemmin mitä myyntisaamisten kiertoajalla tarkoitetaan, miten voit laskea oman yrityksesi myyntisaamisten kiertoajan ja annamme helpot vinkit myyntisaamisten kiertoajan nopeuttamiseksi.
Maksuehtolain mukaan maksuaika saa ylittää 30 päivää vain, jos siitä on erikseen sovittu, lisäksi sen tulee olla perusteltua sopimuksen erityisluonteen tai –piirteen vuoksi. Enintään maksuaika saa olla 60 päivää.
Tästä huolimatta suuret yritykset laittavat usein yli 30 päivän maksuehtoja ilman erillistä sopimista. Pienelle yritykselle jo tämä 30 päivän maksuehto voi vaikuttaa huomattavasti kassan kiertonopeuteen ja siksi asiasta kannattaa neuvotella aina heti alussa ja kirjata maksuehto seuraamusmaksuineen sopimukseen. Mikäli sinun yritykselläsi on pitkät maksuajat, kannustan sinua jatkamaan lukemista ja nappaamaan lopussa esitetyt vinkit talteen.
Mitä tarkoittaa myyntisaamisten kiertoaika?
Myyntisaamisten kiertoaika (Days Sales Outstanding eli DSO) kertoo, kuinka monta päivää yritys joutuu odottamaan maksua asiakkaillensa lähettämistä laskuista. Myyntisaamisiin lasketaan mukaan vain laskulle tehty myynti, kun maksu suoritetaan tuotteen tai palvelun toimittamisen jälkeen. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi käteiskauppaan pohjautuvaa myyntiä ei huomioida tässä yhteydessä.
Myyntisaamisten kiertoajalla mitataan, kuinka tehokasta yrityksen perintä on ja kuinka pitkiä maksuaikoja yritys antaa asiakkailleen. Mitä pidemmät maksuajat, sitä hitaammin asiakkaat maksavat laskunsa ja sitä enemmän pääomaa sitoutuu myyntiprosessiin. Mitä nopeammin yrityksen myyntisaatavat puolestaan kiertävät, sitä paremmin yrityksen perintäprosessi toimii.
Tästä voisi ymmärtää, että jos laskujen maksuehtona on aina 30 päivää, myyntisaamisten kiertoaika on 30 päivää – näin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole, sillä osa laskuista maksetaan myöhässä. Mikäli maksuehtona on 30 päivää, on myyntisaamisten todellinen kiertoaika todellisuudessa todennäköisesti reilusti yli 30 päivää. Seuraavaksi kerromme, miten todellinen myyntisaamisten kiertoaika lasketaan.
Miten myyntisaamisten kiertoaika lasketaan?
Laskeaksesi yrityksesi myyntisaamisten kiertoaika tarvitset kaksi lukua
- taseessa olevien myyntisaamisten määrä = kuinka paljon yrityksellä on avoimia laskuja, joihin ei ole saatu suoritusta
- laskulle tehdyn myynnin määrä
__Myyntisaamisten kiertoaika = myyntisaamiset (12kk) / liikevaihto (12kk)
365 päivää= 73 päivää__
Kuten huomaat, tässä esimerkissä maksua odotetaan todellisuudessa huomattavasti pitempään kuin maksuehdoissa ilmoitettu 30 päivää. Raha tulee yrityksen tilille keskimäärin vasta reilun 70 päivän kuluttua. Myyntisaamisiin sitoutuu siis pääomaa huomattavasti pitemmäksi aikaa kuin yritys on todennäköisesti suunnitellut.
Yleistä hyvää ja tavoiteltavaa myyntisaamisten kiertoaikaa on mahdoton sanoa, sillä myyntisaamisten tavoitetaso määräytyy pitkälti toimialalla valitsevien maksuaikojen perusteella ja on siten toimialakohtainen. Tasapainoisessa tilanteessa yrityksen myyntisaamisten ja ostovelkojen kiertoajat olisivat kuitenkin vähintään yhtä suuret.
Kannattaa myös ottaa huomioon, että tämä tunnusluku sitoutuu vahvasti tilinpäätösajankohtaan ja tilinpäätöspäivänä myyntisaamiset saattavat syystä tai toisesta poiketa normaalista. Mikäli taseessa olevaan myyntisaamisten määrään sisältyy suuria liikevaihtoon sisältymättömiä eriä, kuten käyttöomaisuuden myyntiä, joka ei sisälly liikevaihtoon voi myyntisaamisten kiertoajan arvo olla epätarkka.
Mikäli haluat lisäselvitystä myyntisaamisten kiertoajan laskutapaan, voit katsoa selventävän videon täältä.
Miten myyntisaamisten kiertoaikaa voi lyhentää?
Tehostamalla myyntisaamisten kiertoaikaa yritys voi parantaa omaa likviditeettiä eli maksukykyään ja näin helposti rahoittaa omaa kasvuaan. Oman kasvun rahoittaminen puolestaan saa nopeasti aikaan positiivisen kierteen; nopeuttamalla kassan kiertoa, rahat ovat nopeammin sinulla eikä asiakkaidesi lompakoissa. Tällä rahalla voit toteuttaa kasvun vaatimia investointeja, jotka todennäköisesti lisäävät myyntiäsi. Myynnin kasvettua voit joutua lisäämään varaston kokoa, joka usein vaatii lisää rahaa.
Kun myyntisaamisten kiertoaikaa on onnistuneesti nopeutettu, maksukykysi on pysyvästi parempi ja olet valmis investoimaan heti kun mahdollisuus tulee vastaan. Näin voit rahoittaa yrityksesi kasvun lisäämällä myyntisaamisten kiertoaikaa.
Neljä helppoa tapaa lyhentää myyntisaamisten kiertoaikaa:
1. Myyntisaamisten rahoittaminen – suosituin ja helpoin vaihtoehto
Myyntisaamisten rahoittaminen lyhentäisi aikaisemmin esimerkissä esittelemämme yrityksen myyntisaamisten kiertoaikaa huomattavasti 70 päivästä lähemmäs suunniteltua 30 päivää. Jos yritykselläsi on vain muutamia asiakkaita (esimerkiksi suuryritykset), joiden maksuajat ovat pitkiä (14–90 päivää), voit laskurahoituksen avulla saada näiden asiakkaiden maksut heti saman päivän aikana yrityksen tilille sen sijaan, että joutuisit odottamaan maksua eräpäivään asti.
Etenkin jos sinulla on sesonkipainotteinen tai muuten epätasaiseen tahtiin täyttyvä tilauskanta, kannattaa ainakin osan laskuista rahoittamista harkita. Esimerkiksi urakkatyössä, jossa työhön vaadittavat välineet ja tarvikkeet on tilattava ennen työn aloittamista ja työn valmistuttua laskua pitää odottaa vielä kuukausi tai jopa pitempään, on laskurahoitus loistava tapa saada rahat nopeasti tilille.
Usein laskujen rahoittamisesta puhuttaessa viitataan aina koko taseen myyntisaatavien rahoittamiseen, mutta monelle pk-yritykselle kaikkien laskujen rahoittaminen tulisi turhaan liian kalliiksi ja yksittäisten laskujen rahoittaminen aina tarvittaessa olisi joustavampi ja yksinkertaisempi ratkaisu.
Laskurahoituspalvelu maksaa, mutta yrittäjän kannattaa huomioida hyöty, jonka yrittäjä saa nopeammasta kassankierrosta –usein se tuottaa enemmän kuin maksaa. Etenkin yksittäisten laskujen rahoittaminen on yritykselle edullista. Rahoittamalla laskuja, yrittäjä saa rahat tililleen, eikä hänen tarvitse huolehtia eräpäivistä tai muistutusilmoituksista. Se helpottaa myös omien velvoitteiden hoitamista ajallaan.
Rahoita laskusi helposti täältä.
2. Maksuehtojen parantaminen
Mikäli mahdollista, kannattaa maksuehtoihin tehdä parannuksia. Tämä voi kuitenkin olla hyvin haastavaa etenkin pienten yritysten kohdalla, kun laskun vastapuolena on suurempi yritys. Jos asiakkaana on sekä pieniä, että suurempia yrityksiä, voi eri asiakasryhmille käyttää erilaisia maksuehtoja. Käyttämällä aina samaa ehtoa, pysyt kuitenkin itse parhaiten perillä siitä, mitä asiakkaan kanssa on sovittu ja oman kassan seuraaminen voi näin ollen olla helpompaa.
3. Ennakkomaksun käyttöönotto
Yritys voi myös turvata saatavansa ennakkomaksuilla, jos asiakkaalla on maksuhäiriömerkintöjä tai tiedät, että hänellä on tapana maksaa laskunsa myöhässä. Mikäli sinulla on verkkokauppa, voit tarjota asiakkaallesi myös alennusta palkkioksi nopeasta maksusta.
4. Perinnän tehostaminen
Tämä voi olla yrittäjälle työläs ratkaisu. Yrittäjä voi soittaa laskujen perään ja varmistaa, ettei laskussa ole mitään epäselvää ja muistuttaa, että lasku tulee maksaa ajoissa. Myös myöhässä oleviin laskuihin tulee reagoida nopeasti ja perintätoimeksiannon kanssa ei kannata viivytellä. Perinnässä olevat myyntisaamiset rasittavat tasetta ja sitovat pääomaa, jolle olisi tehokkaampiakin käyttökohteita.
Lopuksi – myyntisaamisten kierron nopeuttaminen kannattaa aloittaa heti
Muista, että pienikin lyheneminen myyntisaamisten kiertonopeudessa tarkoittaa sitoutuneen pääoman vapautumista, maksuvalmiuden parantumista, kustannussäästöjä, riskien pienemistä sekä mahdollisuutta investoida kasvuun.
Mikäli sinulla on kysyttävää laskujen rahoittamiseen liittyen, me autamme sinua mielellämme.
Otathan meihin yhteyttä, sillä näitä asioita ei tarvitse miettiä yksin. Tavoitat meidät sähköpostitse osoitteesta asiakaspalvelu@kasvurahoitus.fi tai soittamalla numeroon 09 6829 8003.
Jäikö sinulla kysyttävää?
Me autamme sinua mielellämme! Tavoitat meidät sähköpostitse osoitteesta asiakaspalvelu@kasvurahoitus.fi tai soittamalla numeroon 09 6829 8003.