Uusiin yrityslainoihin 3 kuukauden lyhennysvapaa maksuohjelman alkuun veloituksetta.

Vakuudeton yrityslaina - mitä se tarkoittaa ja mistä sitä saa?

Lainan hakeminen yritykselle voi olla merkittävä päätös, joka voi parhaimmillaan muuttaa yrityksen liiketoiminnan kehityssuunnan nousujohteiseen kiitoon. Jos et ole aikaisemmin hakenut yrityslainaa, voi vastaasi tulla tuntemattomia termejä, jotka sinun olisi kuitenkin hyvä tietää. Tässä blogikirjoituksessa avaamme sinulle mitä vakuudeton yrityslaina oikein tarkoittaa, miten se eroaa vakuudellisesta yrityslainasta sekä milloin ja mistä sitä kannattaa hakea.

Mitä tarkoittaa vakuudeton yrityslaina?

Kun puhutaan vakuudettomasta yrityslainasta, on tärkeää tietää, onko kyseessä reaalivakuudeton yrityslaina vai täysin vakuudeton yrityslaina. Usein vakuudettomasta yrityslainasta puhuttaessa tarkoitetaan reaalivakuudetonta yrityslainaa, joka vaatii monesti omavelkaisen takauksen lainan myöntämiseksi. Omavelkaisella takauksella eli henkilötakauksella tarkoitetaan sitä, että yrittäjä henkilökohtaisesti ottaa vastuulleen hoitaa yrityslainan maksun, mikäli kävisi niin, ettei yritys kykenisi maksamaan lainaansa takaisin ajallaan.

Seuraavaksi kerromme tarkemmin mitä reaalivakuudettomalla ja täysin vakuudettomalla yrityslainalla tarkoitetaan.

Reaalivakuudeton yrityslaina

Reaalivakuudettoman yrityslainan kohdalla yrittäjän ei tarvitse lainan saamiseksi asettaa mitään fyysisiä vakuuksia kuten rahaa, kiinteistöjä tai muuta omaisuutta. Näitä harvalla uudella yrityksellä monestikaan edes on. Lainantarjoajat, jotka myöntävät reaalivakuudetonta yrityslainaa voivat myöntää lainaa edullisemmin kuin täysin vakuudetonta yrityslainaa myöntävät lainantarjoajat. Verrattuna lainaan, johon vaaditaan reaalivakuudet, reaalivakuudettoman lainan hakeminen on yrittäjälle puolestaan huomattavasti nopeampaa.

Vaikka reaalivakuudeton yrityslaina ei siis vaadi fyysisiä vakuuksia, tarvitsee yrittäjä monesti kuitenkin omavelkaisen henkilötakauksen. Omavelkainen henkilötakaus tarkoittaa, että yrittäjä asettuu vastaamaan yrityksen lainan maksusta samalla tavalla kuin, jos hän olisi ottanut henkilökohtaista lainaa itselleen. Lue täältä lisää henkilötakauksesta vakuutena.

Entä myöntääkö pankit vakuudetonta yrityslainaa? Pankit eivät yleensä myönnä yrityslainoja ilman vakuutta, sillä näin pankki voi huomattavasti vähentää omaa luottoriskiään. Jotkut pankit saattavat kuitenkin myöntää vakavaraisimmille asiakkailleen vakuudetonta lyhytaikaista yrityslainaa, mutta tämä on erittäin harvinaista. Mikäli haluat lukea aiheesta lisää, lue blogimme aiheesta yrityslaina pankista.

Me Kasvurahoituksella myönnämme reaalivakuudetonta yrityslainaa esimerkiksi yrityksen käyttöpääomaa varten. Kiinnostaako sinua tietää millaisin ehdoin sinä voisit saada lainaa yrityksellesi?

Tutustu lainalaskuriimme!

Täysin vakuudeton yrityslaina

Yrittäjän vaihtoehtona on myös täysin vakuudeton yrityslaina. Sen saamiseksi et tarvitse mitään vakuuksia. Lainantarjoajan näkökulmasta täysin vakuudeton yrityslaina sisältää suuremman riskin, jonka vuoksi lainan hinta on korkea. Rahoitusvaihtoehdoista se on siis huomattavasti kallein, mutta mikäli tarvitset pientä euromääräistä lainaa nopeasti tilille, voi täysin vakuudetonta lainaa harkita. Usein kuitenkin täysin vakuudetonta yrityslainaa nostetaan, kun yrittäjä ei saa lainaa muualta ja vakuudeton yrityslaina on ainoa jäljellä oleva vaihtoehto.

Mitä muita vaihtoehtoja on, jos yritys tarvitsee rahoitusta ilman vakuuksia?

Mikäli yritys haluaa yritysrahoitusta ilman vakuuksia, on sitä mahdollista saada kahdella tapaa, joista toinen on edellä mainittu vakuudeton yrityslaina. Vakuudettoman yrityslainan lisäksi yritys voi hakea yritysluottoa. Yritysluotto tarkoittaa luotollista yritystiliä eli luottolimiittiä. Se on joustava ratkaisu, jos yrityksellä on toistuvia rahoitustarpeita. Yritys voi luottolimiitin avulla nostaa rahaa käyttöönsä jatkuvasti tarpeidensa mukaan sovitun luottorajan sisällä. Tarvittaessa luottorajaa voi myös nostaa. Tämä vakuudeton yritysluotto sisältää maksusuunnitelman, jonka mukaan luottoa lyhennetään kuukausittain. Eli toisin kuin vakuudeton yrityslaina, vakuudeton yritysluotto ei ole kertalaina, joka nostetaan kerralla tilille, vaan nostoja voi tehdä vapaasti joko kerralla tai pienemmissä osissa.

Nyt kun tiedät mitä vakuudeton yrityslaina tarkoittaa, osaat jo ehkä päätellä mitä vakuudellisella yrityslainalla tarkoitetaan. Mikäli haluat vielä selkeyttä asiaan, kerromme alla mitä vakuudellinen yrityslaina tarkoittaa.

Vakuudellinen yrityslaina

Vakuudellinen yrityslaina tarkoittaa lainaa, jota lainan tarjoaja tarjoaa yrittäjälle tai yritykselle vastineeksi vakuutta tai takausta vastaan. Vakuudellista yrityslainaa myöntävät yleensä Suomessa pankit. Vakuudellista lainaa myönnetään suurempi summia kuin vakuudetonta lainaa, sillä riski siinä on huomattavasti pienempi.

Mikä on reaalivakuus?

Reaalivakuus tarkoittaa, että lainan vakuudeksi tarvitaan fyysistä omaisuutta. Yrityslainan reaalivakuutena voi toimia esimerkiksi yrityksen omistama kiinteistö tai osakkeet. Ne ovat siis helposti rahaksi muutettavia asioita, joiden rahallinen arvo on tiedossa ja jotka säilyttävät rahallisen arvonsa hyvin.

Vakuudellisen lainan myöntäjän näkökulmasta reaalivakuus pienentää riskiä eli parantaa lainan takaisinsaantimahdollisuutta tilanteessa, jossa lainaaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin. Joskus lainan vakuuksien lisäksi vaaditaan myös henkilötakaus takaamaan velan maksu.

Yrityslainan takaus

Lainantakaaja voi olla henkilö, esimerkiksi yhtiökumppani, joka ottaa laillisesti vastuun lainan takaisinmaksusta silloin, jos lainaaja ei siihen itse pysty.

Kenelle vakuudeton yrityslaina sopii?

Vakuudetonta yrityslainaa kannattaa hakea, kun yrityksen on vaikea saada pankista lainaa, mikäli reaalivakuudet tai muut vaatimukset eivät täyty tai yrittäjän henkilökohtaiset vakuudet eivät riitä lainan saamiseen. Jos yritys tarvitsee rahaa nopeasti, jopa saman päivän aikana, on vakuudeton yrityslaina hyvä ratkaisu. Vakuudeton yrityslainaa kannattaa hakea myös siinä tapauksessa, kun pankin myöntämä laina tai luotto ei riitä yrityksen tarpeisiin ja yritys tarvitsee lisärahoitusta.

Vakuudetonta yrityslainaa hyödynnetään monesti seuraavissa tilanteissa:

 • Uusien investointien rahoittaminen
 • Odottamattomien kustannusten rahoittaminen
 • Toimitilojen laajentamien tai uusien toimitilojen hankkiminen
 • Tilapäisen kassavajeen paikkaaminen
 • Työntekijöiden palkkaaminen
 • Taloudellisten vaatimusten täyttäminen tulevaa kasvua varten (esim. varaston kasvattaminen)
 • Kausivaihteluiden tasaaminen
 • Uusien laitteiden hankinta

Pyydä lainatarjous tästä.

Vanhojen lainojen maksuun tai selvästi kannattamattoman liiketoiminnan pinnalla pitämiseen ei sen sijaan kannata ottaa yrityslainaa.

Millaiselle yritykselle voidaan myöntää vakuudetonta yrityslainaa?

Kaikki yritykset eivät voi saada yrityslainaa ilman vakuuksia ja lainantarjoaja tarkastaa yrityksen luottokelpoisuuden aina ennen lainan myöntämistä. Pääasiassa jos yrityksellä on velkoja tai maksuhäiriöitä, ei yritykselle anneta myönteistä lainapäätöstä.

Jos olet toiminimiyrittäjä, löydät lisätietoa lainansaannin ehdoista kirjoituksestamme laina toiminimelle.

Vakuudettoman yrityslainan takaisinmaksu

Lainan takaisinmaksusta sovitaan aina lainantarjoajan kanssa. Laina pitää maksaa takaisin pienissä erissä, esimerkiksi kuukausittain ja usein voit sopia lainantarjoajan kanssa sinulle sopivan maksuaikataulun. Monesti laina on tasalyhyenteinen eli maksat samankokoisen erän jokaisella maksukerralla. Näin koron osuus pienenee, kun lainapääoma vähentyy. Halutessasi voit maksaa lainan myös kerralla.

Vakuudettoman yrityslainan takaisinmaksu Kasvurahoituksella

Jos nostat vakuudettoman yrityslainan Kasvurahoitukselta, ei sinun tarvitse maksaa ylimääräisiä maksuja jäljellä olevan lainapääoman ennenaikaisesta takaisinmaksusta. Kasvurahoituksen yrityslainan maksuerä koostuu aina seuraavista kahdesta asiasta:

 • pääoman lyhennyksestä
 • korko-osuudesta

Yrityslainassamme ei myöskään ole avaus-, tilinhoito- tai kuukausimaksuja. Lopuksi vielä esimerkki yrityslainan takaisinmaksusta, mikäli nostat lainan Kasvurahoitukselta.

Esimerkki yrityslainan takaisinmaksusta

Mikäli yrityksesi rahoitustarve olisi esimerkiksi 20 000,00 euroa, ja lainan takaisinmaksuaika 12 kuukautta, muodostuisi rahoituksen tarkemmat yksityiskohdat seuraavasti:

 • Kuukausierä 1 805,00 €
 • Kokonaisuudessaan takaisinmaksettavaa 21 660,00 €
 • Ei avauspalkkiota
 • Lainan takaisinmaksun yhteydessä yritys voi käyttää laina-ajan alussa 1–3 lyhennysvapaata kuukautta, sekä hyödyntää lyhennysvapaita kuluttomasti myös myöhemmin lainan juoksuaikana

Yrityksesi voi valita takaisinmaksuajan 1–24 kuukauden väliltä, sekä suhteuttaa kuukausittaisen lyhennyksen kuukausittaisiin kassavirtoihin. Lisäksi yrityksesi käytettävissä on mahdollisuus ennenaikaiseen takaisinmaksuun. Ennenaikainen takaisinmaksu mahdollistaa lainan takaisinmaksun milloin tahansa lainan juoksuaikana täysin kuluttomasti ja korottomasti, jolloin lainan korkokustannukset pienentyvät merkittävästi.

Jos sinulla on juuri nyt tarvetta yrityslainalle, voit hakea sitä täältä. Lainahakemuksen jättäminen vie vain muutaman minuutin eikä se sido sinua mihinkään.