Uusiin yrityslainoihin 3 kuukauden lyhennysvapaa maksuohjelman alkuun veloituksetta.

Yrityslimiitti vai yrityslaina? Katso kumpi sinun kannattaa valita

Ilman rahallisia investointeja, yritys ei voi kasvaa – näin se vain on. Kasvavalla yrityksellä harvoin on itsellä varallisuutta rahoittaa kasvun vaatimia toimia ja silloin yrityksen on nojauduttava ulkopuolisen apuun.

Yrittäjälle on olemassa monia eri rahoitusvaihtoehtoja, niitä ovat esimerkiksi velkakirjalaina, rahoituslimiitti ja laskujen rahoittaminen. Lisäksi pääomasijoitukseen erikoistuneet yhtiöt tai varakkaat yksityishenkilöt voivat tehdä sijoituksia julkisesti noteeraamattomiin yrityksiin ja myös julkiset tahot kuten Finnvera, Business Finland ja alueelliset ELY-keskukset tukevat yrityksiä erilaisilla rahoituksilla. Pörssiyhtiöt ja muut suuret yritykset voivat myös hankkia rahoitusta suoraan osakkeiden ja joukkovelkakirjalainojen avulla.

Näistä yrityslimiitti ja yrityslaina sopivat erityisen hyvin kasvuyrityksen toiminnan rahoittamiseen. Monia yrittäjiä, kuten varmaan myös sinua kiinnostaa tietää, mitkä ovat kyseisten rahoitusratkaisuiden tärkeimmät edut ja erot. Tässä kirjoituksessa kerromme mitä ovat yrityslaina ja yrityslimiitti ja mitä eroa niillä on. Luettuasi tämän kirjoituksen osaat valita näiden kahden väliltä juuri sinun yrityksellesi kannattavamman vaihtoehdon.

Mikä on yrityslaina?

Yrityslaina on kuukausittain lyhennettävä laina, joka myönnetään yrityksen toiminnan pyörittämiseen ja laajentamiseen. Se on luonteeltaan kertaluontoinen ja hyvin suoraviivainen. Sille on olemassa selvä maksusuunnitelma, jota yritys seuraa automaattisesti. Yrityslainaa voi hakea mikä tahansa yritys, osakeyhtiö, avoin yhtiö, toiminimi tai kommandiittiyhtiö. Yrityslainaa hakevan yrityksen toiminta voi olla vakiintunutta tai se voi olla vasta perustettu.

Yrityslainaa myöntävät pankit sekä rahoitusyhtiöt. Yrityslainan hinta määräytyy eri paikoissa hieman eri tavoin, mutta lainan hintaan eli korkojen määrään vaikuttaa olennaisesti esimerkiksi yrityksen taloudellinen tilanne ja riskisyys.

Yleensä suurten yritysten on mahdollista saada pankilta edullisempi laina kuin rahoitusyhtiöiltä. Huono puoli pankeissa on se, että niillä on rahoitusyhtiöitä tiukemmat kriteerit, pankki vaatii reaalivakuuksia lainalle ja asiointi pankissa on hidasta. Kun mahdollisuus investoinnille ilmenee, ei yrittäjällä usein ole aikaa tuhlattavaksi. Siksi monet pk –ja mikroyritykset kääntyvät rahoitusyhtiöiden, kuten Kasvurahoituksen puoleen, kun rahoitustarve ilmenee. Kasvurahoitukselta yrityslainan saa tililleen saman päivän aikana.

Tiedätkö sinä, miten yrityslainaa haetaan? Blogistamme Yrityslainan hakeminen löydät helpot ohjeet lainan hakemiseen.

Milloin yrityksen kannattaa valita yrityslaina?

Yrityslaina on hyvä ratkaisu silloin, kun yritys tarvitsee kerralla suuremman pääoman rahoittaakseen investointeja yrityksen kasvua varten tai kuittaamaan äkilliset kustannukset, joihin ei ole voinut varautua hyvissä ajoin. Yrityslaina sopii myös yrityksille, jotka haluavat pitää riskienhallintansa helposti seurattavana, sillä laina maksetaan takaisin maksusuunnitelman puitteissa ja sen kuukausittaiset lyhennykset takaavat yritykselle tietyn kontrollin ja ennustettavuuden. Yleisin yrityslainan käyttökohde on käyttöpääoma.

Hae yrityslainaa

Yrityslainan plussat ja miinukset

Yrityslainan plussat ja miinukset

Mitä yrityslimiitti tarkoittaa?

Yrityslimiitin tarkoitus on sama kuin yrityslainan eli se mahdollistaa yrityksen kasvun. Myös yrityslimiitin hakeminen tapahtuu samalla tavalla netistä ja yritys saa rahat tililleen saman päivän aikana. Yrityslimiitti on myös vakuudeton laina, joten sen myöntökriteerit ovat käytännössä samat kuin vakuudettomassa yrityslainassa.

Toisin kuin yrityslainaa, yrityslimiittiä ei tarvitse maksaa takaisin kuukausittain, vaan lainaa voi lyhentää yrityksen kassatilanteen mukaan, silloin kun yritykselle sopii. Limiitissä siis ei ole kuukausimaksuja, vaan yritys maksaa korkoa vain nostetulle limiitille. Kun yritys maksaa rahoitusta takaisin, limiitistä vapautuu lisää rahoitusta käytettäväksesi. Kyseessä ei siis ole yrityslainan tyyppinen loppuun maksu, vaan limiitti on edelleen yrityksen käytettävissä.

Yrityslimiitti on oiva ratkaisu toistuviin rahoitustarpeisiin. Sen avulla yrittäjä on aina varautunut yllättäviin menoihin tai investointeihin ja voi nostaa rahaa aina halutessaan ennalta sovittuun luottorajaan saakka ilman erillisiä yhteydenottoja. Käytännössä yrityslimiitti on jatkuva yrityslaina, yrittäjän ei vain tarvitse tehdä erillistä lainahakemusta aina kun rahoitustarve ilmenee.

Huomioi, että yrityslimiitistä voidaan puhua myös nimillä limiittilaina tai luottolimiitti.

Mitä yrityslimiitti maksaa?

Yrityslimiitin hinnat vaihtelevat suuresti riippuen tarjoajasta. Jotta yrityslimiitin hinnoittelu olisi helpoin ymmärtää, kerromme esimerkin omaisesti, miten me Kasvurahoituksella hinnoittelemme yrityslimiitin ja avaamme, miten muut tarjoajat ovat hinnoitelleet vastaavat tuotteensa.

Pääsääntöisesti yrityslimiitin avaamisen yhteydessä veloitetaan perustamiskulu. Me Kasvurahoituksella emme peri mitään limiitin avaamisesta – se on siis täysin maksutonta.

Rahoittajat usein perivät myös nostopalkkion yrityslimiitin käyttöön nostamisesta. Nostopalkkion suuruuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä niissä voi olla suuriakin eroja. Kun yrittäjä päättää käyttää Kasvurahoituksen yrityslimiittiä, perimme 1 % nostopalkkion.

Limiitin kuukausittainen korko vaihtelee myös lainan tarjoajasta riippuen. Kasvurahoituksen yrityslimiitin kuukausittainen korkokustannus on noin 2 %. Tämä koskee siis vain avointa lainapääomaa, jos et käytä limiittiä, ei siitä tarvitse myöskään maksaa. Asiakas saa myös hyödyntää 12 kuukautta lyhennysvapaita eli suorittaa pelkkiä korkoja. Tämän 12 kuukauden jälkeen pääomaa tulee lyhentää 4 % jokaisen erän yhteydessä.

Kasvurahoituksen yrityslimiitissä ei myöskään ole kiinteitä kuukausimaksuja, mutta monet rahoitusyhtiöt saattavat periä sitä jopa 10 € kuukaudessa.

Täältä näet miten me Kasvurahoituksella hinnoittelemme yrityslimiitin.

Yrityslimiitin käyttöönotettuaan yrityksen on huolehdittava limiitin vastuullisesta käytöstä ja seurattava käytetyn limiitin saldoa säännöllisesti.

Millaiselle yritykselle yrityslimiitti sopii?

Limiitti sopii sekä pienille että jo kasvaneille yrityksille. Parhaiten yrityslimiitti sopii lyhytaikaisiin ja kausiluontoisiin, toistuviin rahoitustarpeisiin, kuten juoksevien kustannusten kattamiseen tai likviditeetinhallintaan. Yrityslimiitin avulla voit myös nopeasti korvata rikkoutuneen laitteen tai rahoittaa uusia tilauksia. Limiitti sopii erityisen hyvin yrittäjälle, joka haluaa aina olla varautunut yllättäviin menoihin tai investointeihin ja välttyä tyhjillään olevan kassan aiheuttamalta säikähdykseltä.

Varaudu yllättäviin menoihin ja–avaa yrityslimiitti maksutta

Yrityslimiitin plussat ja miinukset

Yrityslimiitti plussat ja miinukset

Yhteenveto – mitä eroa on yrityslimiitillä ja yrityslainalla?

  • Yrityslaina on kertaluontoinen laina ja sopii hyvin kertaluotoiseen rahoitustarpeeseen. Yrityslimiitti puolestaan soveltuu paremmin toistuviin lainatarpeisiin, kuten tilausten, varaston ja asiakasprojektien rahoitukseen.
  • Yrityslainalle on ennalta määritetty takaisinmaksusuunnitelma, mutta limiittimuotoisen luoton takaisinmaksulle ei ole erillistä aikataulua vaan luottoa voi lyhentää yrityksen kassatilanteen niin salliessa. Lyhennyksen myötä limiittiä palautuu uudelleen nostettavaksi.
  • Yrityslainaa myönnetään kerralla suurempia summia kuin yrityslimiitin kohdalla (Me Kasvurahoituksella myönnämme yrityslainaa 2.000–250.000 € ja yrityslimiittiä 2.000–50.000 €)

Yrityslaina ja yrityslimiitti sopivat hieman eri tarkoituksiin. Rahoitusratkaisua valitessa on kuitenkin tärkeää katsoa kokonaisuutta yrityksen talouden pohjalta ja valita vallitsevaan tilanteeseen parhaiten sopiva rahoitusmuoto. Päätöstä tehdessä kannattaa laskea tuotto investoinnille eli varmistaa, että investoidun pääoman tuotto on korkeampi kuin limiitin tai yrityslainan korkokulut.

Etkö tiedä kumpi sopii yrityksellesi paremmin?

Ota meihin yhteyttä niin me autamme!

Ota yhteyttä!