Uusiin yrityslainoihin 3 kuukauden lyhennysvapaa maksuohjelman alkuun veloituksetta.

Kassanhallinta – mitä siihen kuuluu ja miten tehostaa sitä?

Tehokas kassanhallinta on tärkeää kaiken kokoisille yrityksille. Se alentaa rahoituksen kustannuksia ja toimii turvana talouden vaikeina aikoina. Tämän blogin luettuasi osaat lähteä kehittämään yrityksesi kassanhallintaa ja pienentämään kassavirtahaasteiden riskiä.

On sanomattakin selvää, että yrityksen tulee säilyttää maksuvalmius aina ja kaikissa tilanteissa. Se tarkoittaa, että yrityksen tulee saada rahat yrityksen tilille mahdollisimman nopeasti, sijoittaa raha tuottavasti eteenpäin sekä käyttää vierasta pääomaa yrityksen taloudelle optimaalisella tavalla. Tämä kaikki on mahdollista tehokkaalla kassanhallinnalla.

Mitä tarkoittaa kassanhallinta?

Pelkkä tuloslaskelma ja tilinpäätös eivät kerro koko totuutta yrityksen rahatilanteesta, sillä niistä saatava tieto on pääosin vanhaa. Kassanhallinnan avulla yritys puolestaan tietää kuinka paljon rahaa tulee kassaan ja kuinka paljon sieltä lähtee varoja lyhyellä aikavälillä. Kassanhallinta ohjaa laskutusprosesseja, perintää ja maksujen hoitoa. Se on myös riskienhallinnan väline ja helpottaa strategisten valintojen, kuten investointien ja yrityskauppojen tekemistä.

Kassanhallinta siis on yrityksen rahojen riittävyyden suunnittelua ja kertoo, kuinka hyvin yrityksen kassan tilanne tunnetaan lyhyellä aikavälillä. Kun kassan tilanne tunnetaan hyvin, voidaan tietoa käyttää pitkän aikavälin tarpeiden ennustamiseen ja tuleviin rahoitustarpeisiin varautumiseen.

Mitä kassanhallinta pitää sisällään?

Kassanhallinta on käytännössä rahavirtojen tehostamista ja käyttöpääoman hallintaa ja seurantaa. Sitoutunut pääoma pyritään pienentämään, saamaan kiertoon ja näin parannettua yrityksen tuottoa. Sitoutuneen pääoman pienentäminen tarkoittaa käytännössä mahdollisimman lyhyiden maksuaikojen asettamista myyntilaskuihin ja mahdollisimman pitkien maksuaikojen neuvottelemista ostolaskuihin. Varastot sitovat pääomaa ja sen vuoksi varastot tulisi pitää mahdollisimman pieninä. Kun rahaa ei sidota toimintaan, sen voi ottaa tuottavampaan käyttöön, esimerkiksi investointien rahoittamiseen.

Korona on vaikuttanut monen yrityksen kassanhallintaan negatiivisesti ja se ei ole ollut yhtä tehokasta kuin aikaisemmin. Rahaa on jätetty kassaan huomattavasti enemmän, koska tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Oli poikkeusaika tai ei, yrityksen tulisi tuntea kassansa hyvin tarkkaan ja huolehtia rahan tuottavuuden lisäämisestä.

Kumpi seuraavista kuvaa yrityksesi kassanhallintaa paremmin? Säännöllisyys, seuranta ja ennakointi vai mutu-tuntuma ja sitku-asenne? Jos jälkimmäinen kuulosti vähänkään tutulta, suosittelen jatkamaan lukemista. Seuraavaksi kerromme miten voit tehostaa yrityksesi kassanhallintaa.

Kassanhallinnan tehostaminen

Kassanhallintaa voi tehostaa monella eri tavalla. Ensimmäisenä kannattaa lähteä liikkeelle nykytila-analyysistä. Nykytila-analyysin avulla yritys selvittää nykyisellään käytössä olevat prosessit ja niiden toimivuuden. Ovatko prosessit nykyaikaisia ja toimivia ja voidaanko niitä kehittää? Esimerkiksi, ovatko laskutus- ja perintäprosessit nykyaikaiset ja toimivat? Millaiset ovat maksuehdot? Kuinka kauaa laskutusprosessi kestää?

Monesti yritykset laskuttavat kerran kuukaudessa. Tämä tarkoittaa, että asiakas on voinut saada kuukauden maksuaikaa ennen kuin myyntilaskua on edes tehty. Myyntisaamisten nopea perintä pienentää myyntisaamisten kiertoaikaa ja vähentää luottotappioriskiä. Myös viivästyskorot ja perintämaksut voivat olla huomattavia.

Kun laskutus- ja perintäprosessit ovat kunnossa kannattaa siirtyä tarkastelemaan luotonhallintaa ja siihen liittyviä erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.

Luotonhallinta olennaisena osana kassanhallintaa

Monen kasvavan yrityksen haasteena on kassan kiertonopeuden kasvattaminen ja kassavarojen riittävyys kasvun hetkellä. Useiden yritysten liiketoimintaan kuuluu myös sesongit ja tietyt hiljaiset ajankohdat. Aina rahaa ei tule tasaisesti, mutta kulut ovat usein valitettavankin tasaisia.

Kannattavakin yritystoiminta voi kohdata tilanteen, jossa yrityksen käteisvarat ovat hetkellisesti sidottuna varastoon, myyntisaataviin tai projektiin. Niinpä uuden asiakastilauksen tai -toimituksen osalta onkin hyödynnettävä vierasta pääomaa.

Seuraavaksi avaamme yrityksen kassanhallinnan näkökulmasta kaikista yleisimmät ja suosituimmat vaihtoehdot.

Laskurahoitus:

Olisiko yritykselläsi parempaa käyttöä pääomille kuin odottaa asiakkaiden maksua jo tehdystä työstä tai toimitetusta tuotteesta? Kasvurahoituksen laskurahoitus on helppo tapa saada rahat myyntilaskuista jopa saman päivän aikana.

Laskurahoituksella yritys saa myyntisaataviin sitoutuneet pääomat eli omat saatavansa heti käyttöön, eikä yrityksen tarvitse odottaa suorituksia eräpäivään saakka. Laskurahoitusta käyttämällä yritys nopeuttaa kassan kiertoa ja pääsee hyödyntämään myyntilaskuihin sitoutuneen pääoman liiketoiminnassaan välittömästi.

Katso miten laskurahoitus oikein toimii.

Luottolimiitti:

Yritys voi luottolimiitin turvin ottaa pääomaa sitovan tilauksen tai projektin hoidettavaksi, vaikka kassatilanne edellyttäisi myyntisaatavien kotiutusta tai likviditeettiasema on muuten tilapäisesti vaikea. Luottolimiitti on käytettävissä aina tarvittaessa ja sen voi maksaa takaisin kassatilanteen salliessa joko osittain tai kokonaan.

Kasvurahoituksen luottolimiitti 50.000 euroon asti on joustava rahoitusratkaisu, josta voi tehdä nostoja tarpeen mukaan ja jossa limiittiä palautuu uudelleen nostettavaksi aina yrityksen tekemien pääomasuorituksien myötä.

Luottolimiitissä ei ole avaus- tai kuukausimaksuja ja yritys maksaa limiitistä vain käytön perusteella. Avoin luottolimiitti toimii kuukausimaksuttoman luottokortin tavoin. Moni yritys onkin avannut maksuttoman luottolimiittisopimuksen toiminnan taustalle, varmuuden vuoksi.

Tutustu luottolimiittiin ja testaa limiittilaskuriamme.

Yrityslaina:

Yrityslainan avulla yritys voi tehdä investoinnin välittömästi eikä vasta kassatilanteen salliessa. Kasvurahoituksen vakuudeton yrityslaina on suoraviivainen ja tehokas tapa rahoittaa kasvua ja investointeja. Yrityslainan etuina on nopeus, selkeä kustannusrakenne ja ennalta tiedossa oleva maksuaikataulu.

Tutustu yrityslainan hinnastoon lainalaskurin avulla ja pyydä maksuton yrityslainatarjous verkosta.

Tai lue blogistamme kumpi sinun tulisi valita, yrityslimiitti vai yrityslaina.

Kaikilla rahoitusratkaisuilla on oma hintansa, mutta samalla kun laittaa oman rahan kiertoon ja saa sitä kannattavampaan käyttöön ja valitsee yritykselle sopivimman rahoitusratkaisun, on saatu tuotto suurempi kuin vieraanpääoman käytön hinta.

Jos yrittäjällä on maksuvaikeuksia ei kyse ole enää kassanhallinnasta, vaan maksuvaikeuksista selviytymisestä. Silloin ei yrityslainakaan auta. Ennen yrityslainan hakemista tulee kassan olla kunnossa. Kun yrityksen rahoitus on hyvällä tolalla ja näyttää positiiviselta, voidaan luoton maksaminen kattaa yrityksen tuloksesta. Näin takaisinmaksu ei syö liikaa kassaa. Yrityksen tulee siis tietää kuinka paljon se voi lyhentää lainaa pelkällä liiketoiminnalla.

Checklista kassanhallinnan tehostamiseen

  • Tee kassanhallinnasta rutiini. Päätä, että hoidat viikon laskut esimerkiksi aina perjantaisin. Voit samalla hoitaa myös laskujen maksamisen ja tarvittaessa muistuttaa asiakkaita heidän laskuistaan. Varaa siis aika kalenteristasi kassanhallinnan kehittämiseen.
  • Neuvottele ostolaskuille paremmat ehdot. Mitä pidemmät maksuajat saat neuvoteltua yrityksellesi ja mitä lyhyemmät maksuajat asiakkaillesi, sitä parempi. Tämä voi olla haastavaa, sillä kaikki pyrkivät samaan. Tarkista myös miten omat ja asiakkailta laskutettavat laskut suhteutuvat toisiinsa, eli tuleeko samaan projektiin liittyvät rahat tilille ennen kuin ne pitää itse maksaa.
  • Ota käyttöön sähköinen laskutus. Sähköinen laskutus nopeuttaa kassavirtaa, sillä lasku saadaan asiakkaalle nopeammin. Jos laskutat asiakkaitasi sähköisesti, voit tutustua laskurahoitus-palvelumme maksuttomaan PRO-versioon.
  • Opi ja ennusta. Jos yrityksen toiminta on sesonkipainotteista tai kausiluontoista, kannattaa niistä oppia, jotta osaat tehdä pitkän aikavälin ennusteita ja varautua tuleviin rahoitustarpeisiin. Katso viisi parasta rahoitusvaihtoehtoa pienyrittäjälle.
  • Aloita heti, sillä arjen kiireessä uudet, vasta rutiiniksi muodostuvat toimet unohtuvat helposti.

Yrityksen kassanhallinta on vaivatonta, kun käytössä on oikeat työkalut ja luotettava rahoituskumppani, jonka kanssa yrityksen rahoitusasiat hoituvat helposti ja vaivattomasti.

Tehokas kassanhallinta kuitenkin edellyttää, että päätöksiä tehdään suunnitelmallisesti ja tarvittaessa hyvin nopeasti. Tee siis tarvittava ryhtiliike ja ole valmis ottamaan langat omiin käsiisi!

Kaipaatko apua kassanhallintaan?

Kasvurahoituksen rahoitusratkaisut tarjoavat monipuoliset ratkaisut kassanhallintaan. Jos vielä mietit mikä juuri sinun yrityksellesi paras ratkaisu kassanhallintaan, ota meihin yhteyttä. Autamme mielellämme.

Ota yhteyttä!