Uusiin yrityslainoihin 3 kuukauden lyhennysvapaa maksuohjelman alkuun veloituksetta.

Pk-yrityksen rahoitushaasteet - Mistä rahaa kasvuun ja investointeihin?

Perinteinen pankkilaina on hallinnut yritysrahoituskenttää Suomessa, mutta sen rinnalle on ilmestynyt joukko uusia rahoituskanavia. Tänä päivänä yhä useampi yritys saa rahoitusta suoraan sijoittajilta joko oman tai vieraan pääoman ehtoisena rahoituksena.

Pienten ja keskisuurten yritysten rahoitushaasteisiin herättiin viimeistään maailmanlaajuisen finanssikriisin jälkeen 2010-luvulla. Pienten yritysten rahoituksen saantia on pyritty lisäämään ja uusia rahoituskanavia kehitetty, jotta voitaisiin taata jatkossakin elinvoimainen yrityssektori ja palkansaajien työpaikat.

Perinteinen pankkilaina on hallinnut yritysrahoituskenttää Suomessa, mutta sen rinnalle on ilmestynyt joukko uusia rahoituskanavia. Tänä päivänä yhä useampi yritys saa rahoitusta suoraan sijoittajilta joko oman tai vieraan pääoman ehtoisena rahoituksena.

Esimerkkeinä Pk-yrityksen rahoitusvaihtoehdoista voidaan mainita ainakin pankkilaina, joukkorahoitus, yrityslaina, yritysluotto, joukkovelkakirjalaina, vaihtovelkakirjalaina sekä muut oman pääoman ehtoiset sijoitukset enkeleiltä, venture capital- tai private equity-yhtiöiltä tai muilta yksityisiltä sijoittajilta.

Tässä artikkelissa esitellään erityisesti uusia rahoituskanavia Pk-yrityksille.

Pankkilaina

Pankkilaina on perinteinen rahoitusmuoto, joka soveltuu toimintansa vakiinnuttaneille yrityksille. Yrityksillä on oltava vakaa kassavirta sekä niiden on useimmiten asetettava reaalivakuus lainalle. Entäpä, jos reaalivakuutta ei ole ja yritys on hakemassa rahaa kasvuun tai investointeihin? Silloin yrityksen on katsottava rahoitusvaihtoehtoja laajemmin.

Joukkorahoitus Joukkorahoitus on kasvanut voimakkaasti rahoitusmuotona viimeisten 5 vuoden aikana. Osakemuotoisessa joukkorahoituksessa tarjotaan julkisesti yrityksen osakkeita merkittäväksi rahaa vastaan. Osakeanteja järjestävät erilaiset joukkorahoitusalustat, kuten Invesdor, Springvest, Privanet ja Innovestor.

Joukkorahoitus voi olla myös lainamuotoista, jolloin sijoittajat lainaavat rahaa yritykselle ja yritys lupaa maksaa koko lainapääoman korkoineen takaisin. Lainamuotoisen joukkorahoituksen tarjoajia toimii suomessa lukuisia.

Joukkorahoitusalustan valinnassa on tärkeää tietää, miten osakeantia tai lainaa markkinoidaan sijoittajille, mitkä ovat palvelun kustannukset yritykselle ja mikä on yrityksen oma rooli osakeannissa tai lainassa. Jotkut joukkorahoitusalustat tarjoavat vain työkalut osakeannin järjestämiseen ja jotkut hoitavat kokonaisvaltaisesti markkinointia ja sijoittajien kontaktointia.

Yrityslaina

Yrityslaina on lainainstrumentti, joka voi olla minkä tahansa rahoituslaitoksen myöntämä laina. Laina voi olla vakuudeton yrityslaina tai vakuudellinen laina.

Yrityslainan tarjoajia on tullut markkinoille viime vuosina muualtakin kuin perinteiseltä pankkisektorilta. Yrityslainan vertailussa on tärkeää tietää mikä taho lainaa on myöntämässä, onko laina julkisesti näkyvillä sijoittajille vai käsitelläänkö tietoja luottamuksellisesti? Kannattaa selvittää mikä on lainan korko ja peritäänkö korko alkuperäisestä lainapääomasta vai jäljellä olevasta lainapääomasta ja maksetaanko lainasta lyhennystä joka kuukausi vai lyhennetäänkö se kerralla laina-ajan päätyttyä? Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota muihin lainakuluihin ja tilinhoitomaksuihin ja siihen voidaanko laina maksaa milloin tahansa pois ja aiheutuuko siitä lisäkustannuksia.

Yrityslainaa (poislukien pankit) tarjoaa muun muassa Front Kasvurahoitus.

Yrityksen kannattaa valita hyvämaineinen, luotettava ja avoimesti toiminnastaan ja kustannuksistaan kertova rahoittaja. Verkosta kannattaa etsiä tietoa muun muassa seuraavilla hakusanoilla: yritysrahoitus, yritysrahoitusopas, joukkorahoitus, yrityslaina, yritysluotto, kasvurahoitus, vakuudeton laina, pk-yrityksen rahoitus, rahoitustarjous