
20.4.2022
Yrityslainan korko vuonna 2023
Lainanantajan perimä korko vaikuttaa yrityslainan hintaan ja kuten monessa muussakin asiassa, hinnalla on suuri merkitys lopulliseen päätökseen. Kun lähdet etsimään yrityksellesi edullisinta lainaa, yrityslainan korko on todennäköisesti ensimmäinen asia, johon kiinnität huomiosi. Tämän kirjoituksen luettuasi tiedät kuinka paljon yrityslainojen keskimääräiset korot ovat tällä hetkellä ja mitkä tekijät vaikuttavat korkotasoon. Lisäksi avaamme yrityslainojen korkoihin ja kuluihin liittyviä keskeisiä käsitteitä.
Yrityslainan korko, lainasumma ja laina-aika yhdessä määrittelevät yrityslainan hinnan. Yrityslainojen korot vaihtelevat paljon eri lainantarjoajien välillä ja niiden vertailu parhaan hinnan varmistamiseksi voi olla haastavaa. Haasteita luo etenkin se, että usein lainojen kulut ja korot eivät ole vertailukelpoisia keskenään, sillä lainantarjoajat käyttävät eri termejä yrityslainaan liittyvistä koroista ja kuluista. Miksi näin on? Yrityslainoja ja niiden markkinointia eivät koske samat säännöt kuin kuluttajapuolella ja esimerkiksi todellista vuosikorkoa ei tarvitse ilmoittaa. Sen sijaan yrityslainoista keskusteltaessa puhutaan lainan nimelliskorosta.
Mitä eroa on yrityslainan todellisella vuosikorolla ja nimelliskorolla?
Pankit ja yksityiset rahoituslaitokset puhuvat koroista eri termeillä ja sen vuoksi yleisimpiä käsitteitä on hyvä avata ennen kuin sukellamme syvemmälle yrityslainojen korkojen maailmaan.
Nimelliskorko tarkoittaa lainasta perittävän koron määrää. Mitään muita kuluja ei oteta huomioon nimelliskorossa. Todellinen vuosikorko puolestaan sisältää kaikki yrityslainasta aiheutuvat kustannukset, joita koron lisäksi ovat esimerkiksi avausmaksu, kuukausittainen tilinhoitopalkkio ja muut maksut.
Usein yrityslainoista puhuttaessa käytetään nimenomaan nimelliskorkoa. Edulliselta vaikuttava nimelliskorko ei siis vielä kerro edullisesta lainasta, sillä esimerkiksi muutaman tuhannen euron pieni yrityslaina saattaa sisältää verrattain korkean avausmaksun. Yrityslainoja vertaillessa kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, liittyykö lainaan koron lisäksi muita kuluja ja vertailla lainan kokonaiskustannuksia.
Kokeile yrityslainalaskuria ja katso kuinka suureksi lainan kokonaiskustannukset muodostuisivat.
Yrityslainan korko keskimäärin vuonna 2023
Yrityslainojen korot seilaavat suuren skaalan sisällä. Normaalisti korko pankin ulkopuolisten rahoituslaitosten yrityslainoissa on 5 % ja 30 % välillä. Pienyrittäjän kannattaa huomioida, että pienemmissä lainoissa myös lainan korko on useimmiten korkeampi.
Kasvurahoituksen yrityslainan nimelliskorko vaihtelee 15 % ja 30 % välillä vuodessa. Lainan hinta määräytyy yrityskohtaisesti ja koron suuruus riippuu yrityksen arvioidusta takaisinmaksukyvystä. Kyseinen korko saattaa aluksi kuulostaa korkealta, sillä olet saattanut kuulla 5 %–10 % koroista. Nämä lainat sisältävät poikkeuksetta erilaisia piilokuluja kuten avausmaksuja, tilinhoito– ja muita kuluja, jotka eivät sisälly nimelliskorkoon. Juuri tästä syystä pelkän nimelliskoron vertaaminen ei ole järkevää, vaan huomioon tulee ottaa lainan kokonaiskustannukset. Vaikka yrityslainan nimelliskorko olisi noin 10 %, avausmaksuineen, tiinhoitopalkkioineen ja nostopalkkioineen lainan hinta voi nousta huomattavasti korkeammaksi kuin lainan, jonka nimelliskorko on 15 %, mutta joka ei sisällä muita kuluja.
Mietityttääkö sinua vielä miksi me Kasvurahoituksella olemme hinnoitelleet yrityslainamme näin? Kasvurahoitus sai alkunsa, kun huomasimme, että alalla on selvästi tarvetta rehelliselle ja läpinäkyvälle toimijalle. Me haluamme, että meidän kanssamme yrittäjän ei tarvitse pelätä yllättäviä piilokuluja ja sen vuoksi halusimme hinnoitella lainan mahdollisimman selkeästi. Avaus-, tilinhoito- tai kuukausimaksuja ei ole, vaan Kasvurahoituksen yrityslainan maksuerä koostuu aina vain pääoman lyhennyksestä ja korko-osuudesta.
Jos sinulla on kysyttävää liittyen yrityslainamme hinnoitteluun, ota meihin yhteyttä. Me autamme mielellämme.
Yrityslainan korkoon vaikuttavat asiat
Mitä vakuuttuneempi lainaa myöntävä pankki tai rahoituslaitos on hakijayrityksen takaisinmaksukyvystä, sitä edullisemmalla korolla yrityslainaa voidaan myöntää. Yrityslainan korkojen määrään vaikuttavat muun muassa:
- Markkinoiden kysyntä ja tarjonta
- Riskitekijät
- Lainaehdot (mm. lainan koko)
- Palkkiot
- Takaisinmaksuaika
- Nostettavan yrityslainan käyttötarkoitus
- Lainalle asetettavat vakuudet tai niiden puuttuminen
Mistä yrittäjä saa lainaa parhaalla korolla?
Perinteisten pankkilainojen (esimerkiksi OP) lisäksi yrityslainaa voi hakea myös verkosta. Pelkästään verkossa operoivien yksityisten rahoituslaitosten (esimerkiksi Suomen Kasvurahoitus) määrä on viime vuosina kasvanut, kun pankkien lainaehdot etenkin mikro- ja pienyritysten suuntaan ovat kiristyneet.
Yksityisten rahoituslaitosten yrityslainoissa korot ovat suuremmat isoihin vakuudellisiin pankkilainoihin verrattuna, sillä niissä selkeitä etuja ovat vakuudettomuus ja nopeus. Esimerkiksi Kasvurahoitukselta voit saada rahat yrityksesi tilille jopa saman päivän aikana.
Yrityslaina pankista on siis lähes aina edullisin vaihtoehto, mutta vakuuksien puuttumisen takia se ei ole vaihtoehto kaikille pienyrittäjille. Varsinkin uusien yritysten on usein vaikea saada lainaa pankista, koska liiketoiminnan kannattavuutta ei vielä välttämättä pystytä vielä kunnolla osoittamaan.
Monesti voi käydä niinkin, että pankki suostuu myöntämään lainaa vain tietyn osuuden haettavasta lainasummasta. Tällöin yksi yleistynyt keino on täydentää puuttuva osuus esimerkiksi Kasvurahoituksen yrityslainalla. Tämä vaihtoehto sopii kuitenkin hieman isompiin lainasummiin.
Jätä ei-sitova yrityslainahakemus haluamallesi summalle.
Lainalaskuri kertoo suuntaa antavasti yrityslainan hinnasta
Yrityslainalaskurin avulla voit tehdä alustavia arvioita lainasi lyhennyserien määrästä ja lainakuluista. Lainaa hakevan yrittäjän kannattaa huomioida, että myöntävän lainapäätöksen jälkeen lainan todelliset kustannukset poikkeavat aina jonkin verran laskurien esittämistä arvioista, sillä lopullinen lainatarjous tehdään yrityksen sen hetkinen tilanne huomioon ottaen.
Tutustu yrityslainaamme tarkemmin.
Yrityslainan korkoriskit ja niiden hallinta
Korkoriski syntyy korkotasojen vaihtelusta. Korkojen vaihtelut heikentävät yrityksen ennustettavuutta ja pahimmillaan korko voi nousta niin, että lisäkustannukset vaarantavat koko liiketoiminnan kannattavuuden.
Korkoriskiä voi hallita. Mikäli saat lainantarjoajaltasi tiedon korkojen noususta, kannattaa varmistaa saisitko toiselta lainantarjoajalta edullisemman lainatarjouksen. Voit esimerkiksi hyödyntää Kasvurahoituksen yrityslainalaskuria ja pyytää yhdistelylainaa. Näin voit potentiaalisesti säästää jopa tuhansia euroja vuodessa.
Yrityslainan lisäksi pk-yritykselle on olemassa monia muita rahoitusratkaisuja. Lue lisää pk-yrityksen rahoitusratkaisuista ja löydä sinulle sopivin vaihtoehto.
Lopuksi
Yrityslainan korko on vain yksi osa yrityslainan hinnan kokonaisuutta. Koron lisäksi sinun on harkittava, kuinka paljon rahaa lainaat ja kuinka kauan maksat lainaasi takaisin. Kokeilemalla Kasvurahoituksen yrityslainalaskuria, saat tietää mitkä lainan kokonaiskustannukset olisivat.