
9.11.2022
Tästä syystä yrityslaina pankista ei enää kannata
Yrityslaina pankista ei ole enää vaihtoehto läheskään kaikille hakijoille ja moni yrittäjä saa pankista varsin tylyn vastauksen juuri silloin kuin tarve lainarahalle on suuri. Mikäli mietit yrityslainan ottamista, lue tämä kirjoitus niin tiedät milloin yrityslaina pankista kannattaa ja milloin sinun tulisi kääntyä muiden rahoittajien puoleen. Katso lopusta myös vinkit lainanantajan valintaan.
Inflaation tuomat haasteet ovat vaikeuttaneet monen yrittäjän arkea ja lisänneet pelkoa tulevasta. Nousseista kustannuksista selvitäkseen yrittäjät ovat kääntyneet ulkopuolisen rahoittajan puoleen ja onkin hyvä muistaa, ettei yrityslainan ottamista tarvitse pelätä, mikäli sen tiedetään vievän yritystä eteenpäin.
Pyytäessään yrityslainaa pankista moni on kuitenkin joutunut kokemaan tylyn vastaanoton, etenkin jos haettava rahamäärä on vähänkään suurempi. Syitä sille, että yrityslainaa pankista ei heru, voi olla muutamia.
Pankit varovat lainan antamista pk-yrityksille
Ensimmäinen syy on se, että epävarma markkinatilanne on lisännyt varovaisuutta yrittäjien lisäksi myös pankeissa ja pankit ovat entistäkin harkitsevampia lainan annossa. Yhä useammat pk-yritykset eivät siis enää saa yrityslainaa pankista, koska pankki on ainakin osittain lyönyt rahahanansa kiinni kasvaneiden riskien myötä. Pk-yritysten rahantarpeeseen tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut vähenevästi, joten rahat on hankittava muualta.
Yrityslaina pankista on huono vaihtoehto uudelle yritykselle
Toinen syy voi löytyä lainan saamiseksi vaadittavista vakuuksista tai tarkemmin ottaen niiden olemattomuudesta. Vakuuksilla tarkoitetaan omaisuuden, kuten asunnon tai osakkeiden asettamista lainan vakuudeksi. Hakiessasi yrityslainaa pankista pankit usein selvittävät ensin yrityksen tai yrittäjän luottokelpoisuuden eli takaisinmaksukyvyn sekä olemassa olevat vakuudet. Jos yrityksesi on ollut toiminnassa vasta vähän aikaa, vakuuksia on harvoin vielä tarjota ja toiminnan kannattavuuden osoittaminen on haastavaa. Tästä syystä pankista saa usein täystyrmäyksen, vaikka yrityksellä on potentiaalia kehittyä hyvinkin tuottavaksi.
Näissä tilanteissa kannattaa hakea vakuudetonta yrityslainaa, joka on nopea ja vaivaton vaihtoehto sille, että hakisit yrityslainan pankista. Vakuudettoman yrityslainan avulla saat yritystoiminnan käyntiin, palkkaat työvoimaa, hankit uutta kalustoa, rahoitat tilauksia ja varastoa ja laajennat tai remontoit toimitiloja.
Yrityslaina pankista ei auta, kun äkilliset kulut yllättävät
On täysin luonnollista, että yrittäjä kohtaa äkillisiä kuluja tai että kasvavan yrityksen kassavirta ei pysy kasvun perässä ja tarve ulkopuoliselle rahoitukselle syntyy tätä kautta. Näihin tilanteisiin kannattaa reagoida nopeasti, sillä niillä voi olla suuri merkitys tulevaisuuden liiketoiminnan suunnan kehittymiselle.
Yrityslainan avulla yrittäjä pääsee nopeasti yli äkillisten kulujen aiheuttamasta paineesta ja voi huokaista helpotuksesta. Kasvuun investoiva yrittäjä voi puolestaan tarttua tilaisuuteen ja keskittyä yrityksen kasvattamiseen, sillä yrityslainan hakeminen on nopeaa. Yrittäjä tekee lainahakemuksen minuuteissa ja lainatarjous kilahtaa yrittäjän sähköpostiin jopa tunnin sisällä hakemuksen jättämisestä. Rahat voivat olla yrityksen tilillä jo saman päivän aikana.
Hakemuksen jättäminen on yrittäjälle riskitöntä ja täysin maksutonta – lainatarjouksen voi pyytää helposti verkkohakemuksella ja mikäli yrittäjä ei päätyisikään ottamaan lainaa, ei tästä aiheudu mitään kuluja. Kasvurahoituksen yrityslaina hyvä vaihtoehto silloinkin, kun yrittäjä haluaa täydentää pankista haettua isompaa yrityslainaa tai korvata nopeasti tuotannon kannalta elintärkeän hajonneen laitteen uudella.
Mitä pitää huomioida yrityslainanantajaa valitessa?
- Yrityslainan korko eli todellinen vuosikorko
Usein yrityslainoista puhuttaessa käytetään nimenomaan nimelliskorkoa. Edulliselta vaikuttava nimelliskorko ei siis vielä kerro edullisesta lainasta, sillä esimerkiksi muutaman tuhannen euron pieni yrityslaina saattaa sisältää verrattain korkean avausmaksun. Yrityslainoja vertaillessa kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, liittyykö lainaan koron lisäksi muita kuluja ja vertailla lainan kokonaiskustannuksia.
- Lainantarjoajan luotettavuus
Lainantarjoajista kannattaa kysyä kokemuksia tutuilta ja tuttavilta. Usein luotettavat toimijat ovat olleet toiminnassa jo useita vuosia, ja asiakaspalautetta on saatavilla myös netissä. Monet lainantarjoajat käyttävät Trustpilotia asiakaspalautteen keräämisessä.
- Lainan saannin nopeus
Lainan tarve saattaa tulla yllättäen ja rahaa tarvitaan nopeasti. Selvitä millaisella aikataululla sinun on mahdollista saada rahat käyttöösi. Pankeilla lainaprosessi usein kestää pitkään, kun taas vakuudeton yrityslaina on mahdollista saada yrityksen käyttöön jopa saman päivän aikana.
- Lainan vakuudet
Pankit vaativat usein vakuuksia lainan saamiseksi, mutta esimerkiksi Kasvurahoitukselta saat vakuudetonta yrityslainaa, jolloin vakuutena toimii yrittäjän omavelkainen takaus.
- Mahdollisuus lyhennysvapaiden pitämiseen
Selvitä onko maksuaikataulusta mahdollista keskustella tai voitko pitää lyhennysvapaita kuukausia. Kasvurahoitus tarjoaa 1–3 lyhennysvapaata kuukautta täysin veloituksetta.
- Kulujen läpinäkyvyys
Yrityslainan nimelliskoron lisäksi yrityslainaan saattaa sisältyä erilaisia piilokuluja kuten avausmaksuja, tilinhoito– ja muita kuluja, jotka eivät sisälly nimelliskorkoon. Nämä kannattaa huomioida yrityslainoja vertaillessa. Kasvurahoituksen yrityslainan hinta koostuu aina vain pääoman lyhennyksestä ja korko-osuudesta.
- Mahdollisuus lainan ennenaikaiseen takaisinmaksuun
Mahdollisuus ennenaikaiseen takaisinmaksuun on myös hyvä selvittää. Mikäli yrityksesi tilanne yllättää positiivisesti, voit maksaa Kasvurahoituksen yrityslainan ennenaikaisesti takaisin täysin kuluttomasti ja korottomasti.