Asiakaspalvelumme on auki heinäkuussa arkisin klo 10-14.

Yrittäjän työttömyysturva

Yrittäjä voi ilmoittautua työttömäksi riippumatta yhtiömuodosta. Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020.

Yrittäjän on mahdollista saada 724 €/kk työttömyyskorvausta - yritystä ei tarvitse lopettaa

Yrittäjä voi ilmoittautua työttömäksi riippumatta yhtiömuodosta. Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020.

Mikäli ilmoittaudut työnhakijaksi 15. huhtikuuta mennessä, voit saada etuuttaa takautuvasti 16. maaliskuuta alkaen. Mikäli taas ilmoittaudut työnhakijaksi 16. huhtikuuta tai myöhemmin, voit saada etuutta ilmoittautumishetkestä lukien. Tukea voi kuitenkin saada vasta siitä alkaen, kun edellytykset täyttyvät. Yrittäjätuloa voi saada myös työmarkkinatuen ohessa, jolloin tulo pienentää työmarkkinatuen määrää.

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti. Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua koronavirusepidemiasta.

Määräaikainen turva edellyttää oloa työnhakijana TE-toimistossa, mutta kokopäivätyön hakua ei edellytetä.

Näin ilmoittaudut työttömäksi

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa https://asiointi.mol.fi/omaasiointi/?kieli=fi

Ilmoita miksi aloitat työnhaun -> valitse ”Olen jäämässä työttömäksi” tai ”Muusta syystä” Ilmoita yritystoiminnan lopetuspäivä, vaikka työmarkkinatuen saaminen ei edellytä yrittäjältä yritystoiminnan lopettamista. Lopetuspäivällä ilmoitetaan, mistä alkaen työskentely yrityksessä on päättynyt tai tulot ovat oleellisesti vähentyneet. Päivämäärän merkitseminen vaikuttaa oikeuteen saada työttömyysetuutta ja nopeuttaa työttömyysturva-asian käsittelyä. Vaikka työttömyysturvalaki ei edellytä sinua työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä hakemaan kokoaikatyötä, vastaamalla palvelussa asiaa koskevaan kysymykseen 'Kyllä', nopeutat työttömyysetuusasiasi käsittelyä. Näin työttömyysetuuden maksajalle ei lähde automaattista lausuntoa, joka kertoisi, ettei sinulla olisi tukeen edellytyksiä. Ilmoittautumisen lähettämisen jälkeen saat vastaanottoilmoituksen, jossa kerrotaan sinun tilannettasi koskevat asiointiohjeet. Tutustu ohjeisiin tarkasti ja toimi siinä annettujen ohjeiden mukaisesti. TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle. Yrittäjä hakee työmarkkinatukea Kelasta. Kela rakentaa yrittäjille oman verkkohakemuksen, ja ilmoittaa verkkosivuillaan, kun hakemus on valmis käytettäväksi.

Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle

Mikäli yrittäjän työnhaku kuitenkin jatkuu 30. kesäkuuta 2020 päättyvän määräaikaisen lain voimassaolon jälkeen, on etuuden jatkumiseksi haettava 1. heinäkuuta 2020 alkaen kokoaikatyötä. Tässä tapauksessa etuuden saaminen edellyttää samalla työn vastaanottamisen velvoitetta, mikäli TE-toimisto sitä tarjoaa.

TE-palveluiden yksityiskohtainen ohje lomakkeen täyttämiseen: https://www.te-palvelut.fi/te/fi/pdf/esitteet/Esitteet_2020/Yrittjn_oikeus_tyttmyysturvaan_-_Ilmoittautuminen_tynhakijaksi3.pdf

Huomaathan, että voit hakea samaan aikaan kotikunnastasi yksinyrittäjän tukea. Tukea ei voi kuitenkaan käyttää yrittäjän oman palkan maksamiseen. Lue lisää erilaisista rahoitusvaihtoehdoista, tukimuodoista ja ohjeista. https://www.kasvurahoitus.fi/korona-opas/